Wat is MIDI ?

MIDI is het protocol , een afspraak ooit gemaakt door de grote fabrikanten waarmee elektronische (muziek)instrumenten direct en in realtime muzikale informatie kunnen uitwisselen.
MIDI
staat voor Musical Instrument Digital Interface.

Met midi word oa note informatie in realtime doorgegeven, lees: welke zwarte en witte toetsen je aanslaat.

Om met MIDI een midi verbinding te maken moeten alle aangesloten apparaten voldoen aan het MIDI-protocol, in de basis heb je naast de juiste aanluitingen ook een midi kabel nodig en mocht je , je midi apparaten aan de computer willen aansluiten , heb je voor de computer een midi interface nodig (deze zit tegenwoordig vaak in je geluidskaart audio/interface geintegreerd

 

Veel moderne apparaten hebben geen bekende midi aansluiting meer, maar dat wil niet zeggen dat ze niet met midi werken, de MIDI informatie loopt dan over een USB kabel naar de Computer.

De MIDI uit verbind je met een midi kabel aan de MIDI in.

Misvattingen die we veel horen :

  • Ik hoor niets over MIDI : Over MIDI gaat geen geluid, enkel informatie over gepeelde noten en evt andere data zoals een clock (tempo) etc
  • Mijn midi heeft vertraging, Latency : MIDI is realtime, vertraging zit aan de audio kant en komt vaak door een trage audio interface of verkeerde driver

 

Wat is audio ? Audio is het "geluid" wat we horen.

Als je met muziek en recording bezig bent valt het woord Audio continu, vaak in combinatie met andere termen: Audio Interface , audio kabel etc
Een audiosignaal is een signaal dat informatie voor het hoorbare gebied bevat.
Een audiosignaal in de lucht is geluid.

wat is audio en geluid

 

Wat is Latency

Wat is latency ? Latency is vertraging of wacht tijd , je hoort de term vaak ik combinatie met muzieksoftware (DAW) en een audio interface

Wanneer merken we het effect van latency ? In een setup van bijv Computer, Audio Interface en midi keyboard en we spelen op een toets en het geluid komt later spreken we van latency. Het zelfe kan optreden als je een microfoon aansluit op je audio interface , je spreekt en pas later, met vertraging komt het geluid uit de speaker.

Vaak horen we de opvatting, ik het latency op mijn midi, maar dat is helaas een verkeerde opvatting, latency heeft te maken met de audio.

Wat kunnen we doen om de latency te kunnen verkleinen ?
De belangrijkste bouwsteen is een juiste audio interface, tegenwoordig adverteren ze met zero latency (letop dit kan technisch niet want er is hoe klein dan ook altijd een verwerkings tijd) De latency word voor een grootdeel bepaald door de driver / stuurprogramma van de interface. Ben je nog opzoek naar een audio interface aarzel niet om ons te contacteren voor een goed advies.

Eenmaal in het bezit van de juiste interface ben je er nog niet, de interface moet je aansluiten op een computer, en als daar ea niet op orde is heb je nog steeds kans op een stevige latency.
Je computer moet snel genoeg zijn, en zeker als je hem optimaliseerd voor audio er is nog veel winst te behalen. Voor stevige computer gebruikers adviseren we een computer speciaal samen gesteld voor muziek gebruik. Deze computers hebben de juiste bouwstenen, maar ook de software (windows bij een pc) is vaak stevig geoptimaliseerd voor audio, en dat met je bij je latency instellingen. Je kan de buffers kleiner maken en toch geen haperingen en stotteringen in je geluid hebben.
Zo zie je dat het een samen werking is van geluidskaart en computer.

Voorbeeld van zo'n speciale muziek computers zijn onze eiegen eye4 computers

Tips om meer uit je windows te halen: optimalisatie tips

 

Waar we vroeger blijwaren met een latency van 12ms nu bouwen we setups die onder de 3ms werken zelfs met veel data verkeer.

Wat is een DAW

Wat is DAW ? DAW is een afkorting die staat voor Digital Audio Workstation.

In de praktijk betekend het de software die je gebruikt voor het opnemen en produceren (creeren, mixen arrangeren) etc. Deze software is geinstalleerd op je studio computer ( PC/MAC). Deze software id de communicatie tussen je midi apparatuur en je audio. Je DAW communiceert middels je computer en Audio interface met de buiten wereld en kan je midi (note informatie) je Audio (geluid) informatie opslaan en je kan deze dan ook later bewerken.

Bekende DAW 's zijn : Cubase, Pro Tools, Logic, Studio One, Ableton , FL studio, Reason.

Welke DAW voor jou het meest geschikt is kunnen we moelijk bepalen en is vaak ook afhankelijk van het eind doel, ook adviseren we vaak naar je omgeving te kijken, heeb je veel bevriende producers die met cubase werken , dan is dat wellicht een handige stap, je hebt dan nl veel gratis kennis in je omgevingen waardoor je sneller aan de gang kan met opnemen en mixen.

 

DAW