Windows 10: een Digital Audio Workstation (DAW) instellen en optimaliseren

Bijgaand gratis tips om meer uit je computer met windows 10 te halen. Heb je hulp nodig laat het ons weten.

Pas op met het updaten en aanpassen van de BIOS, weet wat je doet, of schakel (onze) hulp in.

 

Al onze DAW computers worden standaard geoptimaliseerd voor Audio

 

De basis
Een DAW-toepassing (Digital Audio Workstation) heeft zeer specifieke vereisten die niet kunnen worden vergeleken met andere toepassingen.
Een systeem dat perfect werkt met games of videoweergave, is mogelijk nog steeds niet geschikt voor realtime audiotaken met zeer verschillende prioriteiten. Hoewel dit misschien [niet?] Het uiteindelijke oordeel is, volgen hier enkele suggesties voor het correct opzetten van een DAW-systeem.

 

DAW Stucio computer PC

Besturingssysteem
Windows 10 64-bit is het aanbevolen platform! De meeste inhoud van dit artikel is echter ook van toepassing op Windows 7 en Windows 8.

Werk het besturingssysteem regelmatig bij. Als de Windows 10 Update-functie geen resultaten oplevert voor reeds uitgebrachte grote updates, kijk dan op deze pagina voor aanvullende opties. Maar als het werkt, afblijven !

Hoe zit het met mijn oude Windows 7- of Windows 8-systeem en mijn oude hardware?
Veel hiervan kunnen worden geüpgraded naar Windows 10, maar sommige systemen die compatibel lijken te zijn, zijn niet echt geschikt voor DAW-taken. Zie dit artikel voor details.

Componenten
Zorg ervoor dat alle apparaatstuurprogramma's up-to-date zijn en gebruik de nieuwste firmware (indien van toepassing).
Het update van de firmware kan je het beste door een expert laten uitvoeren.

 • Grafische kaarten / grafische verwerkingseenheid (GPU)
  Gebruik de nieuwste officiële meegeleverde Windows 10-stuurprogramma's, maar installeer niet de extra software die bij de driver wordt geleverd! PhysX, GeForce Experience, AMD-instellingen (voorheen Catalyst Control Center) zijn meestal game-gerelateerde functies die niet nodig zijn op een DAW. Ze verbruiken extra CPU-bronnen en kunnen de verwerkingsprioriteiten verknoeien ten nadele van realtime audioverwerking.
 • Audio-interfaces
  Gebruik de nieuwste officiële meegeleverde Windows 10-stuurprogramma's. Als externe apparaten worden gebruikt, zorg er dan voor dat de stuurprogramma's voor de interfacekaarten (USB, Firewire, Thunderbolt) ook up-to-date zijn.
  Meer over audio-interfaces verderop.
 • Update het UEFI BIOS. Dit verbetert mogelijk niet alleen de stabiliteit van het systeem, maar verbetert ook de veiligheid en compatibiliteit. Zie de documentatie van de fabrikant voor details.

  Gebruik geen speciale muis- en toetsenbordstuurprogramma's, maar gebruik de stuurprogramma's van Windows.

Windows aanpassen voor DAW

Energiebesparing
Elke optie voor energiebesparing moet worden gedeactiveerd ten behoeve van continu gebruik.
Open het Configuratiescherm ▸ Energiebeheer ▸ Maak een energieplan ▸ Hoge prestaties en stel de slaaptijd van de computer in op 'Nooit'.
Ga na het instellen naar verwante / schema instellingen wijzigen ▸ Geavanceerde energie-instellingen wijzigen ▸ USB-instellingen en schakel de 'USB selectieve onderbrekingsinstellingen' uit.

Verwijder ongebruikte applicaties en plug-ins.
Verwijder of schakel ongebruikte componenten uit (WIFI, webcams, printers etc.).
Minimaliseer achtergrondtaken zoveel mogelijk. Dit omvat ook online opslagoplossingen zoals Dropbox, OneDrive, Google Drive, iCloud, enz. Ze worden vaak niet overwogen, hoewel constante synchronisatie het systeem aanzienlijk kan belasten. Zelfs als u geen prestatieproblemen ondervindt, is het raadzaam om cloudservices ten minste tijdens het opnemen te pauzeren.
Intel Rapid Storage Technology (RST) - langdurige audio-opnametests hebben op sommige systemen om de paar uur geluidsproblemen aangetoond als de optie 'Link Power Management' in het RST-configuratiescherm ▸ Prestaties is ingeschakeld. Schakel het uit als soortgelijke problemen optreden en de software wordt gebruikt.
Probeer een 'schone start' zonder alle extra services en automatische startprogramma's om problemen op te lossen.

Virus / Firewall
Schakel alles van virus bescherming en scannen uit, schakel ook de firewall uit, alles wat op de achtergrond draait kan van invloed hebben. Je wil niet dat je virus programma gaat scannen als jij aan het opnemen bent.

Tweak Cubase / Nuendo

In de Studio ▸ Studio-instellingen ▸ VST-audiosysteem ▸ Geavanceerde opties zijn er enkele instellingen waarmee u kunt experimenteren.

'Processing precision'
EenProcessing precision van 64-bit float kan de CPU-belasting en het geheugengebruik verhogen.
'Activate Multi Processing'.
Meestal is dit de voorkeursinstelling. Maar als er prestatieproblemen optreden, is het de moeite waard om de multiprocessing-ondersteuning voor een test te deactiveren.
'Activeer ASIO-Guard'
Zoals eerder vermeld, maakt Cubase / Nuendo veel gebruik van realtime verwerking.
Met de ASIO-Guard kunt u zoveel mogelijk verwerking van het ASIO real-time pad naar het ASIO-Guard-verwerkingspad verplaatsen. Dit resulteert in een stabieler systeem.
Afhankelijk van het systeem, het project en de gebruikte plug-ins is het echter de moeite waard om het uit te schakelen of een ander niveau te selecteren.

De computer aanpassen

Moderne systemen met een volledig bijgewerkte Windows 10 hoeven geen van de standaardinstellingen te wijzigen. Als bepaalde stuurprogramma's echter niet volledig zijn geoptimaliseerd en u audio-uitval ervaart, is het de moeite waard om dit van dichterbij te bekijken. Merk op dat de volgende instellingen vaak niet toegankelijk zijn, vooral op laptopsystemen.

 • Schakel Hyper-Threading (Intel) / Simultaneous Multi-Threading (AMD) uit in het UEFI BIOS als uw CPU dit ondersteunt en als uw BIOS u toestaat deze instelling te wijzigen.
 • Schakel indien van toepassing geavanceerde energiebesparende en dynamische prestatie-opties voor uw CPU uit. Dit moet meestal worden gedaan in het UEFI BIOS van uw computer en omvat 'Enhanced Intel SpeedStep (EIST)', 'AMD Cool' n 'Quiet', 'Intel Turbo Boost' en 'AMD Turbo CORE'.
 • Schakel C-States uit in het UEFI BIOS als dit toegankelijk is. C-States zorgen ervoor dat uw CPU slaapt wanneer deze inactief is, wat real-time toepassingen zoals audio kan verstoren. Deze optie wordt vaak 'CPU-inactieve status uitschakelen voor energiebesparing' genoemd.

De audio-interface aanpassen


On Board Geluidskaarten: als uw moederbord een geluidskaart aan boord heeft, moet deze worden geconfigureerd als het standaard afspeelapparaat in de geluidsinstellingen van Windows. Op deze manier worden de systeemgeluiden van Windows afgespeeld door het ingebouwde apparaat zonder het audiosignaal van uw audio-interface of geluidskaart te beïnvloeden. Als er echter afspeelproblemen optreden, kan het ook raadzaam zijn om het ingebouwde apparaat in het UEFI BIOS van uw systeem te deactiveren. Geluidskaarten aan boord kunnen niet worden aanbevolen voor gebruik met onze producten, omdat ze niet werken met lage latenties vanwege ontbrekende ASIO-stuurprogramma's. Bovendien zijn sommige ingebouwde geluidschips uitgerust met ondermaatse AD / DA-converters en bieden ze slechts een lage signaalkwaliteit (hoog geluidsniveau, niet-lineaire frequentierespons, slechte elektrostatische afscherming). Kijk Hier voor goede Audio Interfaces / Geluidskaarten

Instelling latency / buffer
Als u audio-drop-outs of gekraak ervaart, kijk dan naar het 'Audioprestaties' ('Studio'-menu in Cubase en Nuendo). Het geeft aan hoeveel bronnen er nog over zijn om de audiogegevens te berekenen en deze op tijd door te sturen naar het audiostuurprogramma. Als de latentie erg laag is (wat overeenkomt met een zeer kleine buffergrootte), is de tijd mogelijk te kort voor een goede signaalverwerking. Afhankelijk van het systeem, de audio-interface en het lopende project, kan het zinvol zijn om de latentie- / bufferinstelling te verhogen. Raadpleeg de handleiding van de bijbehorende audio-interface voor details. Het bijwerken van het audiostuurprogramma kan ook de algehele systeemprestaties verbeteren en het gebruik van latenties toestaan ​​die voorheen niet bruikbaar waren.

USB 2.0 versus USB 3.x

Hoewel USB 3.xbackwards compatibel is en USB 2.0-componenten zouden moeten werken op een USB 3.x-poort, kunnen de stabiliteit en prestaties eronder lijden. Sluit bij voorkeur USB 2.0-apparaten aan op USB 2.0-poorten. Als er geen beschikbaar zijn, maken sommige UEFI BIOS-instellingen het mogelijk om USB 3.x-poorten terug te schakelen naar USB 2.0.

In tegenstelling daarmee hadden we ook rapporten over verschillende MIDI- en audioproblemen (timing, drop-outs) op AMD-systemen met de audio / MIDI-interface aangesloten op een USB 2.0-poort. Overschakelen naar een van de beschikbare USB 3.0-poorten loste het probleem op. Merk echter op dat dit sterk afhankelijk is van de interface, de stuurprogramma's en het gebruikte moederbord.

Blijf je performance problemen met je daw pc hebben neem contact met ons op, wellicht kunnen we je een stuk verder helpen.
ook op afstand kunnen we veel doen.

Om te kijken of er iets in de software de boel vertraagd, adviseren we 2 Programma's

LatencyMon

WhySoSlow

[email protected]

online chat / mail of gewoon even bellen

I4 DAW Notebook