adam studio monitoren

Een Actieve vs passieve studiomonitor

Studio monitors zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en zelfs functies. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn niet alle spreakers gelijk gemaak en hebben ze niet allemaal dezelfde functie of de zelfde toepassing. Dus als je een studiomonitor koopt , wanneer koop je dan een actieve of een passieve? En welke zal winnen in de strijd tussen actieve en passieve studio monitors? Als u studio monitors wilt kopen, dan zijn hier de basisprincipes.

Wat zijn studio monitoren?

Voordat we de belangrijkste verschillen tussen een passieve en een actieve studiomonitor bespreken, moet je eerst begrijpen wat een studio monitor is.

Studio monitors zijn luidsprekers die zijn ingesloten in behuizing, en gemaakt voor een zo eerlijk mogelijke weergaven. Ze zijn ontworpen voor professionele audio-opname en productieactiviteiten zoals filmmaken en studio-opnames. Ze kunnen ook worden gebruikt voor theater- en thuisstudio's waar een nauwkeurige weergave van geluiden van belang is.

Voor geluidstechnici betekent het woord "monitor" dat de luidspreker is gemaakt om lineaire of ook wel platte reacties te produceren. Dit betekent dat het geluid vrijwel ongewijzigd blijft ondanks de verschuiving van frequenties.

Studio monitors zijn ook ingewikkelder ontworpen dan hifi-luidsprekers voor thuis. Dit komt doordat studiomonitors plotselinge geluids "uitspattingen" en hoge volumes verwerken, terwijl thuisluidsprekers alleen de opgenomen geluiden reproduceren.

Actieve versus passieve studio monitor: de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen een passieve en een actieve luidspreker zit hem in de versterker. Actieve luidsprekers hebben ingebouwde versterkers die alleen een stroombron nodig hebben. Aan de andere kant hebben passieve apparaten een externe vermogensversterker nodig om te functioneren. Simpel gezegd, actieve luidsprekers hebben geen versterkers nodig ( deze zijn ingebouwd, en in het hogere segment een apparte versterker per speaker terwijl passieve luidsprekers een losse amp nodig hebben.

Actieve luidsprekers

Actieve luidsprekers zijn in feite een alles-in-één systeem dat de luidsprekers kan voeden, vergelijkbaar met de combo-versterkers van bassisten of gitaristen. Je vindt de ingebouwde versterker in de luidsprekerkast. Gebruikers hoeven de studiomonitor alleen op een stroombron aan te sluiten en vervolgens een lijnniveau-signaal naar de luidspreker te sturen.

Passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers zijn daarentegen anders ontworpen omdat ze aparte mixers of versterkers nodig hebben om te werken. Dit soort heeft ook een kabel nodig zodat men geluid van de versterker naar de luidspreker kan overbrengen.

In tegenstelling tot de actieve studio monitoren zijn passieve niet alles-in-één luidsprekersysteem, en als zodanig moeten gebruikers ervoor zorgen dat de versterker en luidsprekers compatibel zijn met elkaar. Het is belangrijk om het vermogen en de impedantie te controleren, omdat het niet verkrijgen van de juiste waarden zal resulteren in het opblazen van de luidsprekers of een slechte prestatie van het geluidssysteem.

hedd 20

 

En Nu ?

We kunnen eigenlijk wel stellen dat verre weg de meest mid en nearfield studio monitoren actief zijn, de versterkers zijn dan perfect afgestemd op de speaker wat resulteerd in een betere sound. Enkele far-field systemen zijn nog wel eens passief, simpel weg omdat de versterkers veel meer vermogen moeten leveren.

Wil je nog meer weten over studio monitoren, neem gerust contact met ons op.

 

Een klein advies:

Studio monitoren tot € 500,- P/Set

Adam T7v

Pro set studio speakers +/- € 1000,- P/Set

Adam A7x

Eve SC207

Voor de Top

PSI 21-m

New : EVE SC3070 (tip)